På kurs - Maskinerna tar över

Generationer av postenarbetare har drillat sorteringen av post till ett hantverk, ett kall. Där terminalarbetaren är motorn, den som driver hela postverksamheten framåt och där brevbäraren är hjulen som snurrar när motorn går. Detta väloljade maskineri kräver sina hantverkare, men tyvärr har de senaste åren gått åt ett annat håll. Maskinerna har allt mer tagit över och nyanställda postisar lär sig inte hur många tummar man ska ha på småbrev, hur man knyter säck rätt eller hur man bäst kastar klump. Istället lär de sig On och OFF, pass 1, pass 2 och Pass 3. Förädling, Uppdelning, Fördröjning.

Visst kanske går det lite snabbare idag, även om The Postman har hört hur människor har tvekat ifall GSMen verkligen sorterarar snabbare än The Postman. Och ifall någon hade buntat ur åt the Postman så hade det varit en intressant tävling.

Men maskinerna tar över och det ställer nya krav på de anställda, självklart krav som The Postman redan uppfyller men som andra måste genomgå en kurs, fortbildning för att få. En av dessa var Jonas Buhr, Burfågeln kallad. Burfågeln är en tidig lärjunge till the Postman och frågade ängsligt om även the Postman kunde gå kursen. Ifall det skulle vara så att de som höll i den skulle missa något, lära ut fel saker etc. så tycke Burfågeln att det skulle vara bra ifall the Postman kunde vara där och rätta dem.

Självklart och då kan The Postman passa på att studera det nya materialet av postisar som kommit till Terminalen de senaste åren och kanske skulle en värdig efterträdare finnas där.

Men NEJ. Någon Postmanapostel kunde inte finnas och ökenvandringen efter efterträdaren forsätter. Även om Burfågeln andra dagen imponerade med sin klädsel. Burfågeln hade valt en neutral t-shirt som matchade de mörkblå(utan reflexband?!?). Buren får gärna fortsätta på det inslagna spåret och exprimentera tills han hittar sin unika, men ändå klädsamma och kundvänliga stil. Kanske skulle en röd pike sitta fint?

Läsarfrågan: Hejsan! Jag undrar över 95-98 stora. Hur många tummar ska man ha? Lizz

Den som sett och studerat the postman in action vet svaret på denna fråga. En. Dubbeltummen är på småbrev och går att läsa om i ett tidagare inlägg. Men ett fel som många gör är att använda handskar, och sen dessutom på båda händerna. Detta ser inte bara ovanligt fånigt ut och gör att man kan behålla en fin hy på händerna utan sprickor och förhårdnader, det innebär och att du skär av platsen långsammare på tidningarna. OCH är det något The Postman har lärt Productions Controllersarna så är det: Brev till vanligt folk först, och sist Dagens Industri. Det brukar då innebär ett rätt stressigt moment i slutet av passen(även om flygen och bilarna inte går för The Postman plockar bort tummen, nickar och säger: Nu buntar vi ur). Att du ha dubbelhandske drar ner produktionen. Kör då hellre en Jackson och har bara handsken på hålla bunten handen och sen självklart en tumme på sorteringshanden.

First runner up. Bedömning av Skånehult.

"Det finns dagar då The Postman går runt på Ålidhem som en vanlig människa."

Under en av dessa dager så mötte The Postman David Skånehult, fan och samåkare. Efter erbjudit David skjuts så skulle tid bestämmas. Tio i tolv? frågade Skånehult. Men då the Postman gillar att skilja på privatliv och yrkeslivet, The Postman-livet, så behövs minst fem minuter på Terminalen för att byta om till de mörkblå med reflexband på, en arbetströja och skyddsskor.

- 23.45! Min parkering!

23.48 så stod Skånehult lydigt på parkeringen. På vägen till terminalen berättade Skåne att han hade läst bloggen. Det var inte svårt att förstå att han ville prova på högsta seriren, han ville försöka att bli den nye The Postman.

Dagens outfit: De mörkblå med reflexband på, en röd t-shirt(lite hängig, då The Postman inte kommer tömma brevlådan och träffa kund, var det inte så viktigt), skyddskor och den bruna munktröjan. En classic Postman-look. Uniformsbrallorna signalerar solidaritet med alla inom posten och logalitet, den röda t-shirten istället för postens egna visar på individualitet och  en postarbetare som ser uppdraget som nummer ett, inte chefens senaste order.

23.59  berättar Burfågeln att han kört sönder GSMen. The postman känner efter i fickorna och laddar båda tummarna, nu ska det sorteras. Äntligen lite riktigt postarbete och inte maskin.

Tyvärr blir det inte så, Burfågeln har kört sönder fel GSM och bara en. Maskinerna ska rulla. Någor som tyvärr drabbar The Postman och tack vare det framförallt den manuella sorteringen som nu tappar sin motor. Men Skånehult är glad.

- Nu kan du kolla in mig hur jag jobbar! Skriker han glatt. Så här bedömning. Tyvärr är inte detta en slutbedömning då BFM arbete knappast är riktigt arbete så kan det inte ensamt vara grunden för bedömning.

Klädsel: Det syntes att Skåne vill imponera med en utsökt vald klädsel. De mörkblå med reflexband på som visar att Skåne begriper att Posten inte bara är terminalen. Det är brevbärarna, lastbilschafförerna och kanske någon mer. Solidaritet. Plus ala grande. Skyddskor - check. Bara en idiot använder sina egna skor när man kan få. På överdelen hade Skåne valt en klarblå långarmad tröja med någon snörning vid brösthåren. Ett bra val. Färgmässigt satt den perfekt(inte lika snyggt som röd piké) mot de mörkblå. Samtidigt som den var respektabel mot kunden. Kläder är Skånes bästa del. Men i fortsättningen vill vi se mer av det här och gärna bättre vattenkammning.

Manuella: Skåne gjorde ett par snabba och klarade av att prata samtidgt i någorlunda takt. Bådade gott, men för att göra en hel bedömning behövs mer underlag. Och svårare än 93-94, till och med en Peace and Love-lodis kan klara 93-94. Det är bara köra varannan piteå, varannan skellefteå så klarar man kvaliten.

Klokhet: Som alla vet så brukar The Postman vara den som ger råd till nya och tillrättavisar yngre arbetskollegor. Tyvärr såg vi inget av detta idag. Det betyder ju inte att det inte finns inom Skåne, men då måste det fram.

Raster: The Postman brukar säga "Man ska kunna ställa klockan efter The Postman". Det innebär att par saker:
1. Man kommer till uppstarten 00.00 om man börjar då.
2. Man går hem 06.00 om man slutar då.
3. Man går aldrig för tidigt på rast. Man går definitivt inte för tidigt ifrån en rast. Sånt fjästk imponerar inte på The Postman.
4. Man tar alltid något ur automaten varje timme(i snitt 1,5h) för att på så sätt höja lönen med 1.80 kr/timme.
Skåne skötte sig bra och låg bra till framtills sista rasten.
- Kom nu, dags att börja igen. Sa Skåne under sista rasten. The Postman vet när han börjar igen.
Minus på rasterdelen, då man inte säger till att man ska börja igen. Man bara reser sig upp och ifall det är yngre kollegor där säger man. "Du börjar också nu". Med yngre, så menas: Ålder+postenår= din ålder på terminalen.

Bedömning: The postman fruktar slutet på en era och har definitivt Skånehult som en utav favoriterna till att ta över manteln. Men Torsdagsnatten insats räcker bara en bit. Det som behövs för att kunna göra en bättre bedömning är: Ge fler råd och sortera mer manuellt.

Gröna bananer på banan.

Ni trogna läsare av The Postman-bloggen vet att det inte uppdateras ofta och aldrig under ordinarie veckor utan endast under sommarens kvällsskift. Men the Postman ska göra ett undantag och göra lite prognoser över de nya postistarna som kommer till sommaren. Många av dem har visat sin förmåga som julnissar, andra har på andra sätt visat varför de ska ha jobbet på terminalen. Kanske har de bra arbetslivserfdarenheter, gjort en bra intervju eller likt the Postman har de en bra stamtavla med många gedigna postisar i släkten.

Förra året tog the Postman två fjunispostisar under sina vingar, en kille och en tjej. Men då resultatet inte blev att de båda kom upp i Postman klass så funderas det på en ny taktik. I år ska bara en få bli the Postmans chosen one. Självklart kommer alla fredags-söndags få råd, tips, tillrättavisningar och utskällningar av the Postman. Det är en plikt som följer med titeln och en titel som inte tas på lite allvar, utan mycket. Vissa kallar det till och med ett kall. Men då endast en ska bli The Postmans utvalde, min karate kid så är valet inte enkelt. Alla gröna bananer kommer behöva det, men vem kommer att förtjäna det. Det är här ni kommer in kära läsare, ni kan fram till juni månads mitt komma med förslag på vem som ska få special attention from the Postman.

Men det är också ett annat mycket speciellt år, det kan nämligen bli The Postmans sista sommar(troligtvis inte) och en ny Postman måste utses. Men vem är värdig? Förmodligen ingen, men vem kommer misslyckas minst. The Postman kommer under året att recensera sina fredags-söndags kamrater och betygssätta dem efter några givna kriterier. Den som får högst betyg kommer vid slutet av sommaren få överta the Postman titeln, bloggen och manteln. För att ni ska kunna förbereda er så kommer jag redan idag avslöja en kategori för bedömning:

Hur väl uppfyller ni Postens klädkod och krav på att vara ståtlig, respektabel och ett ansikte som kunden vill se?
(Högsta betyg är när The Postman har de blå med reflexband på och röd piketröja, Lägsta betyg är när sådan som Johannes springer runt i linné och uppkavlade byxor likt en Peace and Love-lodis)

RSS 2.0